Ecouri interne și externe după ediția a IV-a a Bucharest Jazz Festival

Standard

Deoarece revista „No14PlusMinus” condusă de Veronica Anghelescu este un portal de comunicare pentru lumea muzicală din România, revin cu câteva amănunte care nu pot fi trecute neobservate, deși am prezentat în numărul trecut al revistei momente din recitalul Florin Raducanu Ensemble –special guest : Dalila Cernatescu http://no14plusminus.ro/2015/07/10/bucharest-jazz-festival-la-a-iv-a-editie/

La aproximativ 10 zile de la concertul nostru am aflat, întâmplător, că proiectul nostru a fost lăudat în London Jazz News… Muzicologul de origine olandeză, Henning Bolte, care a fost prezent pe perioada festivalului la București, a realizat un articol pertinent despre această ediție a festivalului în cea mai importantă platformă de jazz din presa britanică :

http://www.londonjazznews.com/2015/07/festival-round-up-2015-bucharest-jazz.html?m=0

Am fost impresionați să vedem fotografia Dalilei Cernătescu (panflute)  alături de o legendă a jazzului (Lee Konitz) și de o vedetă americană în vogă (Lizz Wright).  Muzicologul de origine olandeză a realizat o recenzie laudativă proiectului nostru amintind pe parcursul articolului în repetate rânduri despre acest proiect :

Traces of folk music

  “Through the use of folk music instruments in two ensembles, Lucian Nagy in his own ensemble on assorted flutes and Dalila Cernătescu on Romanian pan-pipe, called nai, and also guesting in the septet of pianist Florin Răduanu played music with a strong folk flavour, which in both cases however was counteracted by other elements. In Nagy’s quintet, folk was powered by heavily electrified bass-guitar, whereas Răducanu embedded the nai in a strong four horn brass-section that provided a more valid outcome.”…

   “ …Working from a solid deep musical home base Negrescu created a joyful, pleasurable piece of music as a start of the third concert night preparing the ground for the septet of his colleague Florin Răducanu. Răducanu is a strongly comping pianist with a decisive keyboard touch, great rhythmic flow and irrepressible playfulness and boundless energy that helps him to elevate the music and sometimes let him meander in long loops. Dalila Cernătescu guesting on nai, the Romanian pan-pipe, made a strong impression and created a strong profile of her instrument against the massive brass of the ensemble.”

    După recitalul nostru a urmat cel al vedetei americane, Liz Wright, muzicologul olandez punctând astfel momentul :

“ … This night it was especially the two ladies, first Dalila Cernătescu and then Lizz Wright who intensely touched the audience on Bucharest’s Piaţa George Enescu”. 

                                                               (London Jazz News,9July 2015 by Henning Bolte)

Văzând acest articolul laudativ din  “London Jazz News” bucuria a fost pe de-o parte pentru că recitalul nostru din cadrul „Bucharest Jazz Festival” a fost bine receptat atât de publicul numeros (peste 2500 de persoane), cât și de specialiștii din străinătate, iar pe de altă parte pentru că proiectul nostru început în urmă cu 5 ani este apreciat acum și în presa de specialitate din Europa.

Așa cum spuneam, am început proiectul de simbioză între muzica tradițională românească și jazz în 2010, pe scena clublui Porgy&Bess din Viena, Austria. A urmat albumul „Revealing the Romanian Traditional Music on Jazz” care a fost desmenat  “Albumul de Jazz al anului 2011 în România”. Apariția acestei recenzii din „London Jazz News” confirmă, încă o dată, valoarea acestui proiect și viabilitatea la nivel internațional.

Mulțumim pe această cale „London Jazz News” și lui Henning Bolte (pe care nu l-am cunoscut personal). În acest context sunt necesare câteva mulțumiri unor instituții și oameni care promovează activitatea noastră pe plan intern și extern.

Mulțumim platformei canadiene   http://jazzworldquest.com/ care mi-a dedicat și o pagină de prezentare personală pe care o actualizează permanent.

În același context amintesc  radio-ul privat, RFI pentru dialogul cu Valentin Panduru de dinaintea festivalului :    http://www.rfi.ro/emisiunile-rfi-ro-79619-un-nou-album-florin-raducanu-si-aparitie-la-bucharest-jazz-festival

Așa cum am încercat de fiecare dată să vin cu o noutate în revista condusă de Veronica Angelescu, prezentăm în exclusivitate coperta noului album: Romanian-Ukrainian Jazz Meeting at Operetta Hall from Kiev. În acest context îi mulțumesc directorului http://jazzworldquest.com/  Stefan Bocioaca pentru că a realizat grafica excelentă a noului album:

1

Stefan Bocioaca a realizat grafica albumului din 2014:

http://jazzworldquest.com/florin_raducanu/?page_id=612

și importanta recenzie – care a apărut pe platforma americană “Jazz Corner”- pentru albumul la care, de asemenea, a realizat și grafica :

http://www.jazzcorner.com/news/display.php?news=5627

Mulțumirile speciale se îndreaptă către  Radio România și, în special, Radio România Cultural pentru susținerea permanentă și pentru că a considerat că merit să fiu “omul zilei” pe 3 iulie 2015 (ziua recitalului din Bucharest Jazz Festival) : http://www.radioromaniacultural.ro/florin_raducanu-34395

Să auzim numai de bine!

Music:

My Wonderful World –comp.&orch. Florin Raducanu

Live from Bucharest Jazz Festival 2015

Prof. dr. Florin Raducanu

http://jazzworldquest.com/florin_raducanu/

  

Leave a comment