Seară de muzică la Castelul Peleș

Standard

ÎEUROPAfest Summer Edition 2015_A5+nregistrând în acest an 22 de ediţii înnobilate de succesele miilor de participanţi şi ale laureaţilor ce au purtat deja pe toate continentele faima EUROPAfest, evenimentele desfăşurate sub această siglă şi sub înaltul patronaj al Casei Regale a României au devenit tradiţionale în peisajul cultural românesc; de-a lungul vremii, ele şi-au lărgit continuu aria ca sfere stilistice, spaţiu de cuprindere şi chiar timp; astfel, Jazz-ul, blues-ul, muzica pop şi cea clasică au dovedit că sunt la ele acasă nu doar în Bucureşti, ci şi la Sibiu sau Sinaia şi aceasta nu doar primăvara, ci şi în timpul tradiţionalei vacanţe de stagiune –  vara.

Organizat de jmEvents.ro şi Jeunesses & Lipatti în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, Primăria Sinaia, Hotelul Mara, Castelul Peleş, Bulboacă & Asociaţii, The Last Coin, festivalul EUROPAfest Summer Edition include o serie de cinci manifestări care au captat atenţia publicului şi a presei în perioada 16-29 iulie 2015: Summer Concert at Castle (Castelul Peleş), Jazz in the Park (Parcul Dimitrie Ghica), Before Sunset (Hotel Mara, Sala King’s Valley), Classic in the Church (Biserica Catolică), Summer Magic Dream (Caffee EUROPAfest) şi Gala EUROPAfest Summer Edition (Bastion, Domeniul Regal).

Susţinute de artişti cunoscuţi din 16 ţări – Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Franţa, Germania, Africa de sud, Irlanda, Spania, India, Noua Zeelandă, Cipru, Japonia, Belgia, Slovenia, Macedonia, Rusia şi România – aceste generoase oferte vor da incita publicul, dând glas poeziei muzicii şi vor aşterne mantii de emoţii în seri ce se doresc tot atâtea vise încântătoare ale unei veri fermecate în care sonata sau tangoul se vor împleti cu intonaţiile de jazz.

În paralel, în acelaşi cadru, un stagiu internaţional de masterclasses adresat muzicienilor între 10 şi 30 de ani – în acest an: flaut, vioară şi violoncel – îşi redeschide pentru a patra oară porţile la Summer Music Academy Sinaia. După cum o anunţă comunicatele de presă, “atelierele de lucru şi cursurile sunt conduse de artişti şi profesori de renume: Remus Azoiţei/  Marea Britanie, Profesor la Royal Academy of Music – London, Pierre-Yves Artaud / Franţa, Profesor la Conservateur National Superieur – Paris şi Christina Bellu / Elveţia – Italia, Profesor la Scuola Univeristaria di Musica – Lugano şi la Ecole de Musique – Lausanne.

O primă manifestare camerală, organizată de jmEvents și Jeunesses & Dinu Lipatti sub înaltul patronaj al Casei Regale a României a chemat un numeros public la Sala de Muzică a Castelului Peleş în seara zilei de 18 iulie.

Pentru cei doritori să devină publicul avizat şi deosebit de călduros al manifestării, locurile istoricei şi rafinat-elegantei Săli de Muzică a Castelului nu au fost suficiente, organizatorii fiind nevoiţi să le suplimenteze pe măsura cererilor repetate ale celor ce invadaseră, la propriu, aleile Peleşului. Deşi această manevră a întârziat începerea concertului la ora fixată, nimeni nu şi-a pierdut răbdarea; cele câteva minute în plus au permis satisfacerea pe deplin a dorinţei sinaioţilor şi a turiştilor aflaţi în vacanţă în staţiunea de la poalele Bucegilor de a fi participanţi la un eveniment de excepţie.

Se poate afirma, cu deplin temei, că cei care umplut la refuz Sala de Muzică de la Peleş au fost răsfăţaţi cu un regal de muzică din cele mai diverse zone stilistice. Soliştii serii au fost fie nume deja afirmate de decenii bune pe podiumurile celor mai prestigioase săli de concert ale lumii, fie mai tineri interpreţi, poate chiar aflaţi la începutul unei promiţătoare cariere. Îi numim aici pe cei care au şi dat astfel tonul pentru masterclasses la Sinaia, cursuri urmate şi în acest an de tineri dornici să se perfecţioneze în arta performanţei instrumentale.

Cu un CV de invidiat, Remus Azoiței, poate fi numit pe drept cuvânt “violonistul virtuoz nepereche”. Exponent de renume al școlii românești de vioară, după terminarea studiilor la cea mai faimoasă școală privată de muzică din lume (Juilliard School din New York) şi stabilit actualmente în Marea Britanie, este privit astăzi ca făcând parte nu doar din elita muzicii londoneze, ci şi din cea europeană sau de peste ocean. Săli de concert de magnitudinea unor Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Salle Cortot din Paris, Konzerthaus în Berlin, St-Martin-in-the-Fields și Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice în Veneția, Auditorio Nacional din Madrid sau Konzerthaus din Viena au fost martore ale unor sclipitoare evoluţii solistice. Între muzicienii cu care a colaborat colaborat cităm aici câteva nume: Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling, Adrian Brendel. Paginile revistelor muzicale i-au dedicat aprecieri elogioase, revista britanică The Strad numindu-l chiar “un virtuoz incurabil cu suflet și tehnică fabuloasă”.

Incomparabilul şi seducătorul maestru al flautului Pierre-Yves Artaud, posesor a numeroase premii şi distincţii între care Premiul Academiei Charles-Cros pe care l-a primit de trei ori, Premiile de interpretare a muzicii franceze de astăzi şi al realizărilor în domeniul pedagogiei acordate de SACEM, marele Premiu al Discului în Japonia nu pot egala nici pe departe căldura aplauzelor cu care este întâmpinat de fiecare dată de publicul dornic să respire la unison cu acest muzician dăruit artei sale în multiplele ipostaze în care o slujeşte: solist concertist,  cercetător, profesor, iniţiator şi director artistic a numeroase evenimente, ansambluri sau orchestre, vârf de lance în articularea vieţii şi didacticii muzicale franceze. Colaborările cu răsunătoare nume ale artei interpretative – Lawrence Foster, Pierre Boulez, Charles Dutoit, Péter Eötvös –  au semnat paginile veritabilei cărţi de aur ale prestigioasei sale cariere.

Elegant distinsa violoncelistă Christina Bellu, exponentă în egală măsură a şcolii italiene şi elveţiene, îşi împarte timpul între prezenţele active pe marile podiumuri de concet ale lumii alături de Chicago Chamber Orchestra, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Mulhouse Symphonic Orchestra, Livourne Philharmonic Orchestra şi activitatea didactică, fiind Vicepreședinte al European String Teachers Association în Franța și ambasador al ESTA Internațional la Consiliul Europei.

Am apreciat în mod deosebit foarte tânăra dar deja experimentata pianistă Adela Lorincz, discipolă a maeştrilor săi pianiştii Vlad Dimulescu şi Verona Maier, cea pentru care versatilitatea stilistică a devenit deja un modus vivendi, explorând cu o aleasă dăruire geografii sonore dintre cele mai diverse, ca partener colocvial al celor mai sus citaţi.

Programul a cuprins veritabile culmi ale literaturii camerale, lucrări de mare rafinament interpretativ, răspunzând nevoii publicului de a fi părtaş la crearea unei aure de muzică de excelentă calitate, dar şi celei a tinerilor discipoli de a-şi confrunta posibilităţile interpretative cu cele puse în joc de maeştrii de înaltă clasă cu care urmau să studieze la masterclasses; aşteptările le-au fost împlinite şi, la rândul lor, atât tinerii prezenţi cât şi publicul inteligent şi sensibil de toate vârstele – mulţi dintre aceştia avizaţi cunoscători ai artei sunetelor – au răsplătit excelenţa interpretativă, dăruind din inimă aplauze şi ovaţii interpretărilor memorabile ce au trezit la viaţă coardele sufletului Sălii de Muzică de la Castelul Peleş.

S-a cântat Johann Sebastian Bach, Camille Saint-Saëns (Remus Azoiţei), George Enescu, Claude Debussy (Pierre-Yves Artaud), Joaquín Nin, Gaspar Cassadó, Gabriel Fauré (Christina Bellu); s-a vibrat la unison cu aceşti artişti pe întreg parcursul manifestării. Au sclipit blitz-uri, s-au deschis microfoane, s-au montat trepieduri pentru camerele de filmat, s-au făcut fotografii cu interpreţii preferaţi, au fost interviuri, filmări, felicitări la scenă deschisă…..

În cele din urmă, Sala de Muzică de la Peleş a fost părăsită cu regretul că orice concert bun se termină neîndurător de repede. Dar, dincolo de toate, există şi speranţa că alte manifestări organizate sub acelaşi înalt patronaj al Casei Regale a României şi sub aceeaşi tutelă generoasă a jmEvents şi Jeunesses & Lipatti abia aşteaptă să împlinească mereu alte dorinţe şi aşteptări. Invitaţia-promisiune lansată în acest sens de domnul Luigi Gageos, directorul EUROPAfest Summer Edition este un semn că ele se vor concretiza, cu siguranţă, sub cele mai bune auspicii.

Mulţumiri speciale doamnei Bogdana Horaţiu, director de programe EUROPAfest şi jmEvents pentru munca nepreţuită la proiectarea şi realizarea tuturor programelor EUROPAfest – jmEvents  – inclusiv la   Concursul Internaţional  Jeunesses International Music Competition ajuns la a 22-a ediţie în acest an! – şi pentru gentileţea cu care a oferit toate datele necesare acestei cronici.

Dr. Carmen Stoianov

Parteneri media:EUROPAfest Summer Edition 2015_A5+ (2)

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s