Monthly Archives: Nov 2010

Numărul 19, 25 noiembrie 2010

Standard

Sumar

Editorial

La Mulţi Ani, Vasile Menzel!

Sorin Lerescu: Festivalul internaţional “Meridian, Zilele SNR-SIMC” 2010

Alice-Ioana Tacu: Muzicologia românească – The Boogie Man. Interviu cu Valentina Sandu-Dediu

Mirela Zafiri: In Memoriam Roxana Briban

Ştefan Doru Dăncuş: In Memorian Gabriel Stănescu

Veronica Anghelescu: Hristos se naşte, măriţi-L! Gânduri despre Paul Constantinescu

George Irava: Lovitura metafizică a poeziei. “Lovitura fără atingere” de Ioan Marius Lăcraru

Vasile Menzel: Muzica şi celelalte arte

Adrian Georgescu: Înregistrări istorice din Arhiva Radiodifuziunii Române. Convorbire cu compozitorul Anatol Vieru

Zoltan Paulinyi: Viola pomposa and its related instruments

George Anca: Unde muzicale alfa

Raul Passos: TV Interview

Irinel Anghel: Vortando la Berlin

Fotoreportaj – Gaudeamus

Clasic e fantastic!

Corul Filarmonicii “George Enescu” – 60 de ani

Colocviile de Marţi

 

Editorial – Necesităţi muzicale

Jobul sau şcoala, la care se adaugă orele petrecute în drum spre, ne acaparează cam jumătate din zi (pentru cei norocoşi). Ajungem acasă seara târziu şi ne trântim obosiţi pe canapea, iar obişnuinţele noastre de muzicieni încă se ţin după noi. Foarte bine, cred că trebuie să fim muzicieni 24 de ore pe zi, chiar şi în somn. Noi facem parte din acea categorie privilegiată de oameni care nu au nevoie să se „degreveze” de problemele de peste zi, pentru că ele reprezintă substanţa noastră vitală. Nu îmi imaginez un muzician part-time.

Săptămâna trecută a fost plină de evenimente, printre care târgul de carte Gaudeamus, examene parţiale la Conservator, reportaje de pregătit, concerte de ascultat, repetiţii. Seara vroiam pur şi simplu să fac ceva care să nu aibă legătură cu ceea ce se petrecea de-a lungul zilei, dar care, în acelaşi timp, să îmi păstreze mintea în stare de alertă şi sufletul în miezul muzicii. Mi-am propus să ascult câteva CD-uri care se acumulaseră, de ceva timp, pe raftul cu „Lucruri de făcut” Primim deseori CD-uri, sau descărcăm de prin …hm, tot felul de site-uri, le înghesuim pe raft sau în foldere şi nu le ascultăm niciodată, pentru că, nu-i aşa, acasă avem întotdeauna ceva mai bun de făcut.

Am ascultat multă polifonie vocală. Am vizionat ultimele opere pe care le cumpărasem împreună cu Ziarul Adevărul, minunate ca soarele! Am citit cărţile cumpărate de la Târgul Gaudeamus, Creierul nostru muzical de Daniel J. Levitin (editura Humanitas) şi Ştefan Niculescu. Poetică, matematică şi armonie muzicală de Adrian Leonard Mociulschi (recenziile vor apărea în numerele următoare ale revistei). Am ascultat câteva CD-uri pe care le-am primit în decursul ultimelor luni: Trio Alto – Resonances Triangulaires, Cornelia Petroiu – Mirabila Violă, Aurelian-Octav Popa – Recital de clarinette (un fel de nectar pentru iubitorii împătimiţi ai clarinetului, printre care şi eu). Şi, mai ales, CD-ul Barococo – al Baroque Ensemble Transylvania, pe care l-am păstrat pe repeat pentru mai multe zile.

Cred că putem fi muzicieni 24 / 7, şi încă din cei care ascultă muzică clasică şi contemporană aşa cum respiră. Cred că putem să îi învăţăm pe copii la şcoală şi la grădiniţă să cânte cântece de Miriam Marbé, Doina Rotaru sau Valentin Petculescu; cred că putem să ne umplem telefonul, ipod-ul sau MP3-ul cu doze rezonabile de piese clasice (ce-ar fi să ascultăm mai mult Mozart) şi contemporane (eu am în MP3-ul portabil Simfonia a IV-a cu orgă de Sorin Lerescu) şi cred că am putea să citim revista No14 Plus Minus, şi cărţi de muzicologie. Cred că putem să studiem la pian din pură plăcere şi nu „pentru că”, şi cred că suntem obligaţi să ne tratăm cu respect muzica pe care o practicăm şi în palma căreia trăim.

Cred că putem merge mai des unii la concertele celorlalţi, cred că putem polemiza unii cu alţii în mod civilizat, şi cred că putem să fim mai toleranţi şi mai lipsiţi de resentimente. Cred că putem asimila şi integra principiile şi legile armoniei în viaţa noastră de zi cu zi, să căutăm cu precădere consonanţele şi să rezolvăm disonanţele.

Veronica Anghelescu

Festivalul internaţional “MERIDIAN”, Zilele SNR-SIMC“

Standard

Ediția a 6-a, 13-18 decembrie 2010

6th MERIDIAN, ISCM-Romanian Section International Festival

13-18 December 2010

snr.cimec.ro

 

Știre de presă

(24.11.2010)

 

Între 13-18 decembrie 2010 va avea loc în București şi în Craiova cea de-a 6-a ediție a Festivalului internațional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC“, unul dintre evenimentele muzicale de referință și de tradiție din peisajul muzical românesc, apreciat totodată și pe plan internațional pentru valoarea programelor sale de concert.

 

Festivalul „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC“ din acest an este organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național – principalul susținător al acestei prestigioase manifestări muzicale internaționale – , Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Secțiunea Națională Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (SNR-SIMC); co-organizator: Universitatea Națională de Muzică din București. Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, revista Actualitatea Muzicală, Institutul de Memorie Culturală – cIMec.ro, No 14 Plus Minus, CONTEMPORANIA și Buletinul informativ în limba engleză al SNR-SIMC, Contemporary Music – Romanian Newsletter. Parteneri: Muzeul Național „George Enescu“, Asociația Română a Femeilor în Artă (ARFA), Uniunea Compozitorilor din Bulgaria, Centrul Cultural al Republicii Ungare Bucureşti, AKKU (Ungaria). 

 

Având ca generic permanent Puncte cardinale, Festivalul Secțiunii române de muzică contemporană pune un accent deosebit, în această ediție, pe promovarea muzicii românești, în contextul aniversării, în 2010, a 90 de ani de la înființarea Societăţii Compozitorilor Români, în cadrul căreia funcționează SNR-SIMC. Programul este conceput, totodată, și în ideea raportării componisticii românești la valorile muzicale din lumea de azi, la ceea ce e nou în domeniul limbajelor și experiențelor muzicale contemporane.

 

Ediția a 6-a include pentru prima oară în programul său și un concert simfonic, în sala Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova, cu lucrări exclusiv românești.

 

Vor fi prezente la București cu acest prilej importante personalități componistice și interpretative din diferite țări: Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Franța, Letonia, Israel, Austria.

 

Programul Festivalului din decembrie cuprinde concerte camerale, recitaluri, spectacole de operă și experimentale, într-o paletă largă de stiluri și concepte estetice, caracteristice muzicii de azi.

 

Aula Palatului Cantacuzino, sala „George Enescu“ și Studioul de Operă ale Universității Naționale de Muzică din București, sala Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova vor fi gazde primitoare, la mijloc de decembrie, pentru muzicieni și pentru melomani. Va fi, cu siguranță, o sărbătoare a Muzicii.

 

Sorin Lerescu

Președinte

SNR-SIMC

 

 

 

 

Festivalul internaţional MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC

Ediţia a 6-a, 13-18 decembrie 2010 /

6th MERIDIAN, ISCM-Romanian Section International Festival

13-18 December 2010

snr.cimec.ro

Puncte cardinale / Cardinal Points

 

Organizatori:  Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Secţiunea Naţională Română a Societăţii Internaţionale de Muzică Contemporană

 Co-organizator:  Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti  

 Director fondator:  Adrian Iorgulescu, Preşedintele UCMR

 Direcţia artistică: Comitetul Executiv al SNR-SIMC: Sorin Lerescu, preşedinte, Doina Rotaru, Carmen Cârneci, Dan Dediu, George Balint

 Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, revista Actualitatea Muzicală, Institutul de Memorie Culturală – cIMec.ro, No 14 Plus Minus, Contemporania și Buletinul informativ în limba engleză al SNR-SIMC, Contemporary Music – Romanian Newsletter

 Parteneri: Muzeul Național „George Enescu“, Asociația Română a Femeilor în Artă (ARFA), Uniunea Compozitorilor din Bulgaria, Centrul Cultural al Republicii Ungare Bucureşti, AKKU (Ungaria)

 Grupul de lucru: Sanda Alexandrescu, Andreea Alexandrescu, Elena Apostol, Eugenia Câlţia 

Notă:

primă audiţie absolută (p.a.a.)

primă audiţie românească (p.a.r.)

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a opera modificări în program ca urmare a apariţiei unor situaţii neprevăzute.

Programul Festivalului

LUNI, 13 DECEMBRIE

Craiova, Sala Filarmonicii „Oltenia“

Ora 19

Concert simfonic

Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova

Dirijor: Gheorghe Costin

Program:

Nicolae Boboc – Mic divertisment în stil clasic

Gheorghe Costin – 5 Schiţe pentru orchestră

Adrian Iorgulescu – Signals
Pascal Bentoiu – Poemul „Luceafarul“

_______

 

Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti

Studioul de Operă

Ora 17.30

Muzica contemporană din Bulgaria

Olga Mihailova, mezzosoprană şi Galina Apostolova, pian 

Program:

Dimitar Nenov (1901-1953) – Chanson macédonienne

-“L’éternelle”, vers d’Elissavéta Bagriana

Filip Pavlov (1949) – “La rosée”, vers d’Evtim Evtimov

Velislav Zaimov (1951) – “Fantaisie”, vers de Mara Beltcheva

Yordan Goshev (1960) – Etude pour piano

Konstantin Iliev (1924-1988)- Deux chansons sur des vers de Langstone Hughes

Adrian Pavlov (1979)- Cinq chansons sur des vers de Langstone Hughes

Atanas Atanassov (1952) – “Alter ego” pour piano

Marin Goleminov (1908-2000) – Cinq impressions ”La nature” sur des vers de Stefan Gechev

Dobri Hristov (1875-1941) – “Les jeunes filles de Lukovit”, vers de Tsanko Tserkovski

 _______ 

 

Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti

Sala „George Enescu“

Ora 19

Concert TRAIECT

Director artistic: Sorin Lerescu

Dirijor: Veronica Anghelescu

 

Geanina Săveanu-Meragiu, vioară, Georgeta Radu, percuţie, Viorica Nagy, violoncel, Alexandru Hanganu, flaut, Răzvan Gachi, clarinet, Andrei Podlacha, pian, Tiberiu Cenuşer, trombon

Program:

Lars Graugaard  (Danemarca) – Shattered Glass for flute, clarinet in Bb, piano, violin and cello (p.a.r.)

Sergiu Shapira (Israel) – A Talk with the Unseen (Solo Bb Clarinet or Bass Clarinet) (p.a.r.)

Ana Szilagyi – Meditaţie, pentru violoncel şi trombon (p.a.r.)

Regina Alfery/Raimund Trimmel (Austria) – Trio pentru vioară, clarinet şi pian (p.a.r.)

Indra Rise (Letonia) – Fanfare for violin, 1 percussionist and piano (p.a.r.)

Veronica Anghelescu – Shiver pentru ansamblu instrumental (p.a.a.)

 

Aula Palatului Cantacuzino

Ora 20. 30

What’s Real?

performance

Interpretează Grupul ArtDetox

 

Irinel Anghel – soundance

Paul Dunca – dans, performance

Sorin Romanescu – chitară electrică

Raluca Ghideanu – sculptură live

 

MARŢI, 14 DECEMBRIE

Aula Palatului Cantacuzino 

                                                             Ora 17

UN SAX TOTAL, SUB NORI DE SUNET

Un proiect de Daniel Kientzy (Franţa) 

Dirijor : Bogdan Vodă

Livia Teodorescu-Ciocănea – …and Brutus is an honourable man! Mark Anthony’s speech from Julius Caesar play by Shakespeare for 7 Saxophones (one player) and ensemble (2 Trumpets, 4 Violins and 2 Violas) (p.a.a.)

Octavian Nemescu – BrokenSpirEggEchoCristi (p.a.a.)

Laura Manolache – NEUITARE (p.a.a.)

Mihail Vârtosu –  …ahbcbhacahcb… (p.a.a.)

Costin Miereanu  MARE MOSSO (p.a.a.) 

 

Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti

Studioul de Operă

Ora 20.30

ICARYNTH

 

Spectacol realizat de grupul SeduCânt: Ana Chifu, flaut, dans, Maria Chifu, fagot, dans, Theodor Iliescu, fagot, dans, Diana Rotaru, muzică, Georgiana Bobocel Iacob, coreografie, Mihai Cucu, proiecţie video 

 

MIERCURI, 15 DECEMBRIE

Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti

Sala „George Enescu“

Ora 18.30

devotioModerna – 5 ani de existenţă

Conducerea muzicală: Carmen Cârneci

 

Teodora Ducariu (flaut), Valentin Ghiţă (oboi), Cristian Mancaş (clarinete), Natalia Colotelo-Pancec (vioară), Andrei Cavassi (violoncel), Olga Tănase-Podobinschi (pian), Alexandru Matei, Alexandru Sturzu (percuţie) 

 

Program :

Dan Voiculescu – Flori pentru 2 toace – percuţie-solo

Cristian Lolea – Sonata pentru flaut şi pian

Roland Breitenfeld (Germania) – Tempest – pentru clarinet(e), percuţie şi pian (p.a.a.)

Ivana Stefanovic (Serbia) – An Ordinary Conversation – pentru oboi şi vioară (p.a.r.)

Lucian Meţianu – Attraction étrange – pentru 2 percuţionişti (p.a.r.)

Corneliu Dan Georgescu CUM STATUA – septet

___________

 

Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti

Sala „George Enescu“

Ora 20

Concert PROFIL

Director artistic: Dan Dediu

Dirijor: Tiberiu Soare

 

Ion Bogdan Ştefănescu, flaut, Cosmin Sperneac, oboi, Emil Vişenescu, clarinet, Gabriel Sava, fagot, Sorin Lupaşcu, corn, Cristian Suciu, Mihai Toth, trompetă

Florin Pane, trombon, Laurenţiu Sima, tubă, Alexandru Sturzu, percuţie, Adriana Maier, pian, Diana Moş, Oana Vişenescu, vioară, Marian Movileanu, violă, Eugen Bogdan Popa, Alexandru Duţulescu, violoncel, Dinu Petrache, contrabas

Program:

Victor Colţea – Blind Light

Diana Simon – Septet

Carmen Cârneci  – “exil secund”
Dan Dediu – Furia

Mihai Maniceanu – Invitaţie la vals

 

JOI, 16 DECEMBRIE

Aula Palatului Cantacuzino

Ora 19

Cvartetul FLORILEGIUM

 

Ioan Marius Lăcraru, vioara I, Mălina Dandara, vioara a II-a, 

Maria Ciurduc, violă, Anca Vartolomei, violoncel 

 

În program:

Harry Crowl (Brazilia) – Na Perfurada Luz, em Plano Austero (Quarteto de Cordas nº1) (p.a.r.)

Sorin Lerescu – Impressions (Cvartet de coarde nr. 3) (p.a.a.)

Doina Rotaru – Vivarta (p.a.a.)

Valentin Petculescu – The Four Elements (Cvartet de coarde nr. 3) (p.a.a.)

____________

 

Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti

Studioul de Operă

Ora 20.30

Centrul de Muzică electroacustică şi Multimedia al UNMB

Asociația “Propuls”

Flaconul cu fantasme – cinci ipostaze multimedia ale omului citadin

Sabina Ulubeanu  – Rondo d’hivers

Sorin Georgescu  – Jinglemania (p.a.a.)

Mihai Măniceanu  – Or (p.a.a.)

Ana-Iulia Giurgiu  – Măiastra – Interludes pour Brancuşi. Paysages citadins et rêveurs (p.a.a.)

Cătălin Crețu  – Alchimie urbană (p.a.r.)

Ansamblul: “opus.art”

conducerea artistică: Cătălin Crețu

dirijor invitat: Alexandru Solonaru

artiști video: Mihai Cucu, Maria Balabaș, Nicolas Bondue

 

VINERI, 17 DECEMBRIE

Aula Palatului Cantacuzino 

Ora 17

Recital de violă: Cornelia Petroiu

VIOLACUSTIC 

 

Ana-Maria Avram – Quinconce
Laurenţiu Beldean – Nicicând  nu este “momentul potrivit” (p.a.a.)
Maia Ciobanu – Un interviu şi trei comentarii  (p.a.a.)                       
Adina Dumitrescu – mai tarziu, când eram singur (p.a.a.)              
Adrian Enescu – Reversibil (p.a.a.)                                                    
Paul Urmuzescu – Eterogenii (p.a.a.)                                               

Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti

Sala „George Enescu“

Ora 19

Concert ARS NOVA, Cluj-Napoca

Conducerea muzicală: Cornel Ţăranu

 

Aurel Marc (oboi) solist, Ioan Goilă (clarinet) solist, Codruţa Ghencean (pian), Grigore Pop (percuţie), Albert Markos (vioară), Grigore Botar (violă), Gyula  Ortenszky (violoncel) 

În program:

Cornel Ţăranu – Pour Jorge

Mark Kopitman – Cantus II

Violeta Dinescu – Cime Lointaine

Tiberiu Olah – Invocaţii II

Dan Dediu – Serenade funebre in memoriam Tiberiu Olah

Antonio de Sousa Dias – Komm, tanz mit mir

Iannis Xenakis – Charisma

Cornel Ţăranu – Remembering Bartok

 

 _________

 

 Studioul de Operă

Ora 20.30

Dynamic Meditation 

Performance/muzica/live electronics/dans/video/live video

Muzica/concept dinamic: Mihaela Vosganian

Regie/video: Anda Cruceru

Coregrafie: Liliana Iorgulescu

Scenografie: Raluca Ghideanu

Costume: Ştefania Maria Brad

Inter-art  Group

Mihaela Vosganian/Armine Vosganian: voce/performer dinamic

Călin Grigoriu: chitară electrică

Costin Petrescu: percuţie midi

Liliana Iorgulescu/Andreea Duţă/ Vlad Iachim: dans

Cătălin Creţu – live video

 

SÂMBĂTĂ, 18 DECEMBRIE

Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti

Sala „George Enescu“

Ora 17

                                       Concertul Ansamblului CLARINO,

condus de Emil Vișenescu

În program:

Vladimir Scolnic – WWW. CLARINET. NET – for a network of clarinet performers (octet )  (9′)

Mihai Murariu – ALTERNATIVE  (5’) pentru cvartet de clarinete

George Balint  –  UN SINGUR COPAC ŞI ATÂTEA PĂSĂRI! – pentru octet de clarinete, percutie, recitator si banda (20′) (p.a.a.)

Interpretează:

Robert Preduţ – Cl. Mib, Mihaela Bărbuceanu – Cl. Sib, Claudiu Danciu – Cl. Sib, Mihai Bădiţa – Cl. Sib, Radu Stan – Cl. alto sib, Alexandru Avramovici – Cl. alto mib, Constantin Urziceanu – Cl. bas sib, Mihai Rebac – Cl. contrabas sib, Alexandru Matei – percuţie

Eusebiu Ştefănescu – recitator 

Dirijor – Emil Vişenescu

____________

Aula Palatului Cantacuzino

Ora 18.30

Cvartetul „Componensemble“ din Budapesta

 

Jenő Koppándi, vioară, Zoltán Tuska, vioară

János Fejérvári, violă, György Déri, cello

În program:

László Sáry (Ungaria) – Variációk vonósnégyesre (Variations for String Quartet) (p.a.r)

Ulpiu Vlad – Pe acest pamant însorit II (On this sunny land II)

Zsolt Serei (Ungaria) – Vonósnégyes (String Quartet) (p.a.a.)

Csanád Kedves (Ungaria) – Zeit Quartet (Time Quartet) (p.a.a.)

Octavian Nemescu – Quatuor a cordes pour Minuit (String Quartet for Midnight)

 ____________

Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti

Studioul de Operă

Ora 20.30

Concert ARCHAEUS

Meridiane şi paralele

Conducerea muzicală: Liviu Dănceanu

Anca Vartolomei – violoncel, Rodica Dănceanu – pian, Dorin Gliga – oboi, Ion Nedelciu – clarinet, Şerban Novac – fagot, Alexandru Matei – percuţie, Ioan Marius Lăcraru – vioară

În program:

Corneliu Dan Georgescu – OMNIA UNUS EST (p.a.r.)

Costin Miereanu – SOLO pentru fagot

Eugen Wendel – SPECTRUM (p.a.r.)

Liviu Dănceanu – Heptaih, op. 123

Ştefan Niculescu – SEXTUPLUM